Chili hos tandläkaren/ Chili at the dentist

IMG_9032 IMG_9033 IMG_9034 IMG_9035 IMG_9036 IMG_9037 IMG_9038 IMG_9039Idag var det dags för tandläkaren. Jag har den bästa tandläkaren till Chili, Christer Korpe. Han är både veterinär och utbildad på hästens tänder speciellt. Samt många års erfarenhet.

Jag kom ner till stallet och gjorde iordning Chili. Han var verkligen ursnygg i sitt PS of Sweden Monogram Chocolate täcke och sina supersnygga benskydd. Kliniken ligger granne till vårt stall, men det är ca 500 meter att gå och då får man gå ut på en gångväg. Chili tyckte det var lite läskigt och undrade vad han skulle göra, så han var lite stirrig och hoppade omkring lite.

Det är 3 månader sedan vi var hos Christer nu och jag har känt att Chili har luktat lite i munnen senaste veckan. Så kom vi fram till kliniken och där är det en spilta som Chili får ställa sig i, sedan fick han lite lugnande och Christer tog på munstegen så att han kunde öppna munnen. Christer gjorde rent Chilis foderfickor och slipade tänderna så att de inte var så vassa. Chili är en sån fantastisk ponny, han litar verkligen på att allt vi gör är för hans bästa så han står väldigt lugnt och fint i spiltan medan Christer arbetar. Han fick mycket beröm för att han var så trevlig. Christer tror att Chilis mun kommer att bli bra, men det kommer att ta lite tid och vi kanske får komma till honom lite tätare ett tag fram över. Så nu ska vi få en ny tid om ca 4-6 månader.

På vägen hem var Chili jättetrött och han fick gå in i boxen och vila. Efter behandlingen får han inte äta och dricka på ett par timmar, så det är ganska lika som vi har det när vi har vart hos tandläkaren. Så nu sitter jag och pluggar uppe på cafeet och väntar på att Chili ska bli pigg så att han får gå ut i hagehn igen.

Today it was time for Chili to go the dentist. We have the best dentist, Christer Korpe, he is both veterinarian and specially educated in the horses teeth. Also he has many years of experience.

I arrived at the stable this morning and made Chili ready. He looked fabulous in his PS Monogram Chocolate cover and matching protection to his legs. We can walk to the clinic as it is almost nextdoor, only 500m to get there. However we need to pass a road and Chili was exited to walk where he usually do not walk.

It is three month since we were to Christer last time and I have noticed that Chili has smelled a little in his mouth lately. We arrived and Chili got to stand in a small box, then he got some medicin to make him tired. After that Christer put in a thing to open his mouth, to be able to fix the teeth. He had old food stuck on several places and the dentist cleaned. Chili also had some sharp edges and that was fixed as well. He is really well behave when we work with him and the dentist gave him credit. We need to visit the dentist a bit more often than normal for a while to secure that Chili gets the best prerequites for his teeth going forward. New time in about 4-6 month needs to be planned.

On the way home, Chili was supertired and he needs to rest in the stable for 2-3 hours without food and water. It is like with us after we have been to the dentist. So now I am studying and waiting for him to recover so I can let him out in the paddock again.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>