Vad hände egentligen på tävlingen med Moonie idag

Idag var det dags för första tävlingen med Moonie. Vi var anmälda till en LC:1 och en LB:1.Jag är så glad att jag har jag får träna och tävla Moonie, hon är en fantastisk ponny. Jag red igenom programmet igår och det kändes bra.

Vi fick gå upp supertidigt 04:15 imorse. Vi möte Moonies ägare Marie och Ebba i stallet, dom är supergulliga och så kul att vi skulle åka på tävling tillsammans. Bilen full med fika och massa bling till Moonie. Vi lastade kl 06 och åkte till tävlingen, vi var framme strax innan 08 på morgonen. Jag red fram Moonie till LC:1 klassen, framridningen kändes bra, hon var fin och lydig, kanske kändes hon lite spänd i traven och i skritten, men det är normalt att ponnysar är lite spända på ny plats. Galoppen kändes jättefin. Så gick vi bort till tävlingsbanan, vi fick skritta lite utanför och sedan var det dags att gå in på banan. Väl inne på collecting ring så kände jag att Moonie kändes konstig, hon ställde sig i kiss ställning först så vi tänkte att hon ville kissa, så vi väntade och jag reste mig upp. Men hon kissade inte. Så blev det min tur att gå in på banan, Moonie ställde sig i kisstsällning igen, och domaren stoppade klockan för att hon skulle få kissa, men sedan så ställde hon sig ännu mer isär med benen och började skrapa som om hon skulle lägga sig, så då försökte jag få fram henne, men då reste hon sig, hon kändes jättekonstig, så jag utgick direkt och hoppade av. Vi fick reda på av de tidigare ägarna att Moonie har svårt att kissa med ryttare på, så lastade vi på Moonie, spånade upp transporten ordentligt så att hon skulle få kissa ifred. Men hon ville inte kissa, så då fick vi låna en box så att hon skulle få möjlighet att få kissa där. Efter en stund hade hon kissat lite grann.

Så var det dags för nästa klass, nu hade hon kissat så nu visste vi att hon inte var kissenödig, jag hoppade upp och skrittade, men så skulle jag ta tyglarna och då ställde hon sig i kisställning direkt igen, fast bredare och hon skrapade med frambenet och sänkte huvudet. Då kände jag att något var fel. Moonie är en superponny med en fantastisk inställning, hon skulle aldrig vara ”dum” eller något liknande. Så då hoppade jag av med en gång och vi tog på henne täcken så att hon skulle vara varm. Det kändes verkligen att något var fel, vi kände det allihopa. Jag känner Moonie och hon vill verkligen göra allt jag ber henne om, hon är alltid samarbetsvillig och dessutom superlydig. Domarna var jättegulliga och de trodde oxå att något var fel, de trodde kanske korsförlamning eller liknande.

Så istället för att starta nästa klass så åkte vi direkt till djursjukhuset, det viktigaste är alltid att man sätter hästen först.  Väl där så undersökte veterinären Moonie och tog blodprover för att se om det var korsförlamning. Under tiden vi väntade fick Moonie 2 stora påsar dropp. Hon gäspade hela tiden och såg verkligen ynklig ut. Blodproverna var helt normala och veterinären gick vidare med en rektalundersökning. Det gillade inte Moonie, veterinären märkte då att det satt en förstoppning längre upp i tarmen på henne, så det var därför hon hade vart så konstig på tävlingsplatsen. Hon hade kolik! Veterinären slangade Moonie, då kör man ner en slang genom näborren och pumpar in vatten och Olja, det åker sedan ner i tarmen och kommer att lösa upp förstoppningen.

Jag är så glad att vi åkte till veterinären. Jag är så glad att vi lyssnade på Moonie. Jag är faktiskt glad att vi åkte på tävlingen oxå, det måste vart meningen, för om vi inte gjort det skulle vi kanske inte märkt Moonies förstoppning och då kanske hon blivit jättedålig. Nu kunde hon få rätt behandling och hon får stå kvar på djursjukhuset tills imorgon.

Det som kan vara bra att veta är att Moonie bajsade och hade mycket tarmljud, men var ändå förstoppad längre upp i tarmen. Att kolik kan komma så fort och att det kan bli denna typen av beteende kan vara bra för alla att känna till.

Man ska alltid lita på sin känsla, man skall alltid sätta hästen först.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>