Update on Chili/Svenska längst ner: Hur mår Chili?

So I actually stayed home yesterday, I felt exhausted and I could not sleep during the night. I kept on having nightmares and the scenario in my nightmare was not good. I have a massive headache and stomachache today and I feel sick. Nevertheless I forced myslef to go down to Chili during the morning and he was a bit more stressed than normal. I walked him for 20 min and checked all vitals, the legs and the back, I could not find anything outside the normal.

We have also been in contact with a lady that is working with the police horses education and training, she was supernice and gave us a lot of tips on how to proceed. He should initially be protected against stress from all kind, work in the indoor arena and just find the trust in the daytoday situation. She said that these competetion cyclist is very difficult and the horses often react very strong towards them. We will build a plan and the objective is to get Chili to release the stress and negative emotions towards bikes and start to see them as something positive. It might be a long journey but I am convinced that we will fix this and we will get the appriate help.

So glad that he seem ok. Today he will get some jogging and I have cancelled the dressage training on wednesday as he needs to get some time to get all small muscledamages and micro damages that might have happend. Maybe I am sometimes too cautious but the horse wellfare always comes first. That is why I have tried to vary the training, to ride outdoors and then this happens. Well, maybe it was meant to happen, so that I could learn and understand more of Chilis needs and his preferences, then I can plan and make the best possible plan for him going forward. We can learn something in what have happend, see what can be good in it, even if sometimes it id difficult.

Hur mår Chili?

Igår stannade jag hemma ifrån skolan, jag har knappt sovit, drömt mardrömmar hela natten, med bilder och scener som var förfärliga och verkliga. Jag vaknade med en hemsk huvudvärk och jätteont i magen.

Men jag tog mig ner till Chili igår morse och kollade honom, varenda milimmeter av benen, rygg, ja hela Chili, jag kunde inte se eller känna något och han ömmade inte någonstans, så skönt! Jag promenerade 20 minuter och han rörde sig fint i skritten, lika mycket övertramp på varje sida och lika mycket som vanligt. Imorgon ska han få jogga lite på lina och jag har ställt in dressyrlektionen på onsdag, då Chili behöver tid för att återhämta sig, så att eventuella småskador kan läka ut, även om det inte syns eller känns något så kan det vara något. Dessutom behöver hans stresshormoner komma ner till normala nivåer.

Vi fick tag på en kvinna som är jätteduktig på miljöträning och som bland annat arbetar med polishästarna. Hon rekommenderade att arbeta honom endast inomhus där han är trygg och känner miljön. Vi fick jättemånga tips hur vi skulle komma vidare och vi har bokat träning tillsammans med henne. Vi skall börja med att han får landa och hitta sin trygghet i vardagen igen. När det klart så ska hans negativa upplevelser för cyklar arbetas bort och ersättas med positiva. Hon sa att tävlingscyklister, ofta i grupp, i hög hastighet är väldigt svårt för hästarna att möta och att man kan få väldigt kraftiga reaktioner. Det kan ta lång tid, men vi skall arbeta med positiva förstärkningar.

Jag är så glad att han verkar OK, veterinären sa att vi skulle hålla koll den närmsta tiden. Jag tror att man kan lära sig av alla händelser och kanske var det meningen att jag skulle se hur känslig Chili kan vara för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för honom i framtiden, men det är svår att se det positiva med att det hände. Däremot att han verkar ok känns fantastiskt! Min bästa Chili!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>